10 anys de Viquipèdia

Deu anys de Viquipèdia

L’any 2000, el president d’un important museu al qual uns companys i jo vam demanar que ens deixés una sala per fer-hi unes sessions de discjòqueis ens va confesar que s’havia quedat de pedra en saber que punxàvem música actual amb discos de vinil. Fins a aquell moment estava convençut que s’havien deixat de fabricar, i així ho va fer constar en l’entrada que va escriure sobre el tema per a una important enciclopèdia catalana. No sé si ja ho han esmenat, però recordo aquesta història sempre que algú critica la Viquipèdia per les imprecisions i errors que conté. Aquesta enciclopèdia col·laborativa en línia conté efectivament molts errors, però també n’hi ha a les enciclopèdies fetes amb pasta de paper i cartró folrat de geltex. El que passa és que abans eren molt pocs els qui se n’adonaven. Ara només cal consultar unes quantes webs per adonar-se si algú està intentant fer passar bou per bèstia grossa.

Enguany la Viquipèdia compleix deu anys, i ja no podem viure sense ella. L’original la va crear el nord-americà Jimmy Wales el 15 de gener de 2001 i només dos mesos després es penjava la versió catalana, la seva primera successora. Malgrat que el català és la 84a llengua en nombre de parlants del món, la Viquipèdia, que compta amb més de 300.000 articles, és la 13a del rànquing en nombre d’articles, una dada que diu molt, ens sembla, de la vitalitat del país i de la llengua.

Comprovo a la Viquipèdia que els discos de vinil es continuen fabricant, “tot i que cada vegada en un nombre menor”. Tot indica que la dada és errònia. Les versions anglesa i castellana coincideixen més amb el què he llegit a la premsa els darrers anys. “The vinyl record regained popularity by 2008, with nearly 2.9 million units shipped that year, the most in any year since 1998”, diuen uns. I “desde 2005 la venta de estos discos se ha visto incrementada ininterrumpidamente, llegando a crecer un 200% en  2008 respecto del año anterior”, certifiquen els altres. La Viquipèdia no és perfecta, però tots podem contribuir a fer-la millor.

El dissabte 19 de març se celebrarà una jornada commemorativa de l’aniversari a Barcelona i a altres poblacions dels Països Catalans. Entre altres actes, s’hi faran tallers on t’ensenyen a editar, a convertir-te en coautor d’aquesta gegantesca obra col·lectiva.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *