Text Alt: Pepe Andreu: pensando muebles

Pepe Andreu: pensando muebles

Acaba de publicar-se Pepe Andreu: pensando muebles, un llibre en què l’Anna Mosquera i jo hem estat treballant durant gairebé any i mig. L’obra és el fruit d’una sèrie de llargues converses amb el dissenyador de mobles Pepe Andreu que vam tenir a diferents llocs de Barcelona, en particular en el seu estudi al barri del Poble Nou de Barcelona.

Pepe Andreu és un artista únic, d’un perfil poc comú. El seu concepte del disseny sorgeix de la seva experiència com a ebenista i restaurador d’antiguitats. Per les seves mans han passat mobles de totes les èpoques i estils. Com diu el mateix Andreu al llibre, “el que fa una cullera hauria de posar-se cinc-centes culleres a la boca abans d’atrevir-se a fer-ne un disseny”.

Així, les seves peces conjuminen modernitat i tradició, en un equilibri que les fa sorprenents i les fa encaixar en tot tipus d’entorns. Són, i d’aquí el títol del llibre, mobles no fets en una fogonada d’inspiració (que també), sinó pensats, madurats, destil·lats.

“Dissenyo perquè vull saber com estan fetes les coses. Preguntar-m’ho constantement m’ha dur a crear des de zero.”

Pepe Andreu

Escriure aquest llibre ha estat una experiència fantàstica. No només per l’oportunitat que ha significat per a nosaltres d’endinsar-nos en l’obra de Pepe Andreu (del quan ens declarem fans), sinó per l’excepcional equip que es va crear al voltant d’aquest projecte.

La iniciativa va sorgir de Mauricio Botton, enamorat de l’obra de Pepe Andreu, que es va proposar publicar a la seva editorial Germina un llibre que ajudés a donar al dissenyador el reconeixement que al seu entendre mereix. Va recollir el testimoni IT Comunicación. Sergio Sensat es va encarregar de buscar i coordinar a un grup de gent que es va anar reunint periòdicament al despatx de l’agència de comunicació per decidir l’enfocament que l’obra havia de tenir. Hi vam ser el dissenyador Pablo Juncadella, de l’estudi Mucho, el fotògraf Nacho Alegre, editor de la revista Apartamento, el mateix Pepe Andreu i nosaltres.

La qualitat del projecte ens va animar a sol·licitar diversos pròlegs a diferents experts en el món del moble, i així el llibre compta finalment amb unes paraules de David Linley —dissenyador de mobles i president de Christie’s Regne Unit—, Pablo Melendo —fundador de Pablo Melendo Fine Art Consulting— i Mónica Piera —presidenta de l’Associació per a l’Estudi del Moble—, que ajuden a situar i a contextualitzar el treball del dissenyador. Finalment, La Fábrica va entrar com a coeditora al costat de Germina i com a distribuïdora del llibre.

Pensando muebles compta amb edicions en castellà, francès i anglès i està nominat com a millor llibre als premis Laus 2011.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *