Arbres © Marc Castellet

Arbres! Festes ancestrals als Països Catalans

Fa quatre anys el Departament de Turisme de la Generalitat em va encarregar uns textos per al web www.catalunya.com i, entre d’altres fitxes, em va tocar fer la de la Festa del Pi de Centelles. La celebració em va semblar molt bonica i em va recordar la de Sant Sebastià que es fa a Matadepera, població on visc. Enllestida la feina, vaig voler anar més enllà i esbrinar si hi havia altres festes que tinguessin com a protagonista un arbre tallat al bosc i dut cerimonialment a una vila. Va resultar que sí, que n’hi havia moltes, tant als Països Catalans com a altres zones d’Espanya i d’Europa, i vaig trobar aquest fet tan sorprenent i misteriós que vaig pensar en dedicar-hi primer una exposició i després un llibre, però circumscrivint-me, per fer-ho assumible, als territoris de parla catalana.

Durant aquest temps he visitat la meitat d’aquestes festes dendrolàtriques, m’he documentat a bastament i he començat la redacció del llibre. El fotògraf Marc Castellet, soci meu en aquesta aventura, ha fet aquests vídeos. El primer, sobre el que volem fer:

I aquest, sobre la festa de Matadepera d’enguany:

També ens van preguntar sobre aquest tema al programa Divendres de TV3 (la nostra intervenció comença al minut 8.43).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *