El condicional de distanciament

Freqüentment sentim o llegim a les notícies que “L’home s’hauria suïcidat després de matar la dona i els dos fills” o que “Els rebels haurien abatut un helicòpter de les tropes governamentals”. A TV3 ho diuen constantment.

Aquesta forma verbal s’anomena condicional de distanciament. Com podeu llegir a la revista Llengua i Ús, “el condicional presenta de manera més distant l’opinió de l’autor que si s’hagués utilitzat el perfet. Aquest ús del condicional és plenament legítim i apareix amb freqüència en els gèneres periodístics, quan tracten de fets no comprovats. El condicional, en aquest cas, expressa una possibilitat no assegurada”.

Però per mi aquest ús xoca frontalment amb l’ús habitual del condicional compost, que designa accions que podrien haver succeït en funció d’unes altres que no han passat. ¿Com és possible que puguem dir alhora “Si hagués explotat, la bomba hauria causat la mort de trenta civils” i “Per les informacions que ens arriben, la bomba hauria causat la mort de trenta civils”? En el primer cas, sabem del cert que la bomba no ha explotat, en el segon el més probable és que ho hagi fet.

La coexistència d’aquests dos usos genera ambigüitat. I ja hi ha maneres de comunicar fets no comprovats i possibilitats no assegurades. Podem dir, per exemple, “Per les informacions que ens arriben, la bomba ha causat la mort de trenta civils” o “Segons l’agència Reuters, la bomba ha causat la mort de trenta civils” o “Les autoritats calculen que la bomba ha causat la mort de trenta civils” o fins i tot “Les autoritats temen que la bomba hagi causat la mort de trenta civils”.

Usar un complement circumstancial que expressa probabilitat i a la vegada el condicional de distanciament implica covardia, rentar-se les mans del que hom afirma.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *