Berlin border

Agents dobles

The Quiller Memorandum (Conspiració a Berlin), L’home de Mackintosh, Odessa, Funeral a Berlin, Cortina esquinçada, The Manchurian Candidate (El missatger de la por), Estació polar Zebra, El Danubi roig, El nostre home a l’Havana… Els títols de les pel·lícules d’espies de la guerra freda eren molt evocadors. Quasi sempre incloïen un nom de persona o de lloc acompanyat d’algun element polític o diplomàtic com dossier, informeincident… I sovint les seves bandes sonores eren extraordinàriament suggestives: mesclaven detalls folklòrics del lloc on passava l’acció amb elements de suspens, drama i romanticisme. John Barry i Lalo Schifrin n’eren els practicants més destacats. Grantby, un grup de trip-hop dels anys noranta que malauradament no es troba a Spotify i que per això no he pogut incloure en aquesta llista, pren el nom d’un personatge de L’expedient Ipcress, un film amb música de John Barry, i un dels seus temes més coneguts, Timber, es basa en una composició del mateix músic per a Diamants per a l’eternitat, de la saga James Bond. També Portishead han samplejat a bastament aquest artista i aquest gènere. Us proposo un exercici: busqueu a WhoSampled (web i aplicació per a mòbils), o mirant els títols, en qui s’inspiren i a qui han inspirat les cançons de la llista. Jo he recollit i barrejat els dos tipus de temes: originals i adaptacions o peces que aspiren a recrear aquella fascinant atmosfera.

Agents dobles (llista d’Spotify)

01 Marcus Fjellström Noir revisited
02 John Barry Orchestra The girl with the sun in her hair
03 Esa-Pekka Salonen Torn curtain: II. Gromek
04 Venetian Snares Szamár madár
05 Jerry Goldsmith & his Orchestra Man in shadow / Stratman’s abduction
06 Lalo Schifrin Danube incident
07 John Barry Orchestra Wednesday’s child (from the picture ‘The Quiller Memorandum’)
08 Henry Mancini & his Orchestra Charade (main title)
09 Hugo Montenegro & his Orchestra Theme from “The spy who came in from the cold”
10 Spectre The spy who came in from the cold
11 Anton Karas Anna is arrested by the International Police
12 John Barry The Ipcress File
13 Armando Sciascia Orchestra The Mackintosh man
14 Michael Mayer Lovefood
15 Yonderboi Chase & chaser
16 Steroid Maximus L’espion qui a pleure
17 Vitalic Poney part I

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *